Studiestart

Noen tips på veien

Studiestart - noen tips på veien 

Studiestart kan være både spennende og utfordrende. Å forlate kjente omgivelser, møte nye mennesker, og håndtere faglige forventninger kan føre til en miks av spenning og usikkerhet. Her kommer noen tips og råd på veien. 


  1. Vær tålmodig: Det tar tid å tilpasse seg en ny situasjon, spesielt når alt er nytt. Vær snill mot deg selv og gi deg selv rom til å utforske og lære. Forvent ikke å mestre alt med én gang. Studiestart er en læringsprosess, og det er helt normalt å føle seg litt overveldet i begynnelsen.

  2. Bygg nettverk: Delta aktivt i sosiale arrangementer og studentorganisasjoner for å møte likesinnede og skape nye vennskap. Å ha støttende venner og et sosialt nettverk vil ikke bare gjøre studielivet mer givende, men også hjelpe deg gjennom eventuelle utfordringer du møter.

  3. Lag oversikt: Lag en studieplan og bruk en kalender eller digitale verktøy for å holde oversikt over tidsfrister, eksamener og andre viktige hendelser. Struktur vil hjelpe deg å unngå stress og forhindre at oppgaver blir glemt. Effektiv tidsstyring vil også gi deg tid til å ta vare på din mentale og fysiske helse.

  4. Utforsk ressurser: Ta i bruk alle støttetjenester som tilbys på campus, som rådgivning og veiledning. Universitetet har ofte et bredt spekter av ressurser som er der for å hjelpe deg både akademisk og personlig. Ikke nøl med å be om hjelp når du trenger det.

  5. Snakk med forelesere: Foreleserne dine er ikke bare der for å undervise, men også for å støtte deg på din akademiske reise. Hvis du står fast i et emne eller trenger veiledning, nøl ikke med å ta kontakt med dem. De vil sette pris på din innsats og vil gjerne hjelpe deg.

  6. Delta i studiegrupper: Å lære og diskutere sammen med andre kan forbedre forståelsen av fagstoffet og gi deg muligheten til å lære fra andre. Studiegrupper kan også redusere følelsen av isolasjon og gi deg en sjanse til å få nye perspektiver på faglige utfordringer.

  7. Balanser studier med fritid: Det er viktig å ha en sunn balanse mellom studier og fritid. Sett av tid til hobbyer, trening og sosialt samvær. Dette vil hjelpe deg å opprettholde energi og motivasjon i studiehverdagen.

  8. Vær åpen for nye opplevelser: Studietiden er en unik mulighet til å utforske nye interesser og prøve ting du kanskje ikke har gjort før. Vær åpen for nye opplevelser og utfordringer, da dette kan bidra til personlig vekst og berike studietiden din.


Husk at du ikke er alene i denne prosessen. Mange studenter føler seg usikre i begynnelsen, men med tålmodighet, vilje til å lære og støtte fra andre, vil du finne deg til rette og trives som student. Studiestart er en tid for vekst og personlig utvikling, så nyt reisen og grip alle mulighetene studentlivet bærer med seg! Lykke til!


Skrevet av psykolog Marie Lysne