Fra ensomhet til autentisk kontakt
Selvfølelse og relasjoner – fra ensomhet til autentisk kontakt
Har du noen gang lagt merke til hvordan du føler deg mer verdifull etter en god samtale med noen som virkelig ser deg? Eller hvordan selvtilliten din synker når du er sammen med noen som får deg til å føle deg liten?
Måten vi føler om oss selv påvirker hvordan vi er sammen med andre. Samtidig påvirker våre relasjoner hvordan vi ser på oss selv. Det vi tenker om oss selv viser seg i måten vi er med andre, og måten andre behandler oss former hva vi tenker om oss selv. Denne sammenhengen mellom selvfølelse og relasjoner kan enten bygge oss opp eller trekke oss ned.
Med lav selvfølelse kan det være utfordrende å sette sunne grenser. Kanskje sier du ja når du egentlig vil si nei, eller du unngår å uttrykke dine behov av frykt for avvisning. Kjenner du deg igjen i at du noen ganger "forsvinner" i relasjoner og mister kontakt med hva du selv føler og ønsker? Eller merker du at du har et sterkt behov for å kontrollere situasjoner eller mennesker rundt deg for å håndtere din egen indre usikkerhet?
Disse mønstrene har ofte oppstått som tilpasninger til tidlige relasjonelle erfaringer. Hvis du vokste opp med en følelse av at dine behov ikke var viktige, eller at du måtte være på en bestemt måte for å bli akseptert, kan dette ha skapt dyptgående mønstre i hvordan du nå forholder deg til andre.
Mange med lav selvfølelse opplever at de går på kompromiss med egne behov og grenser i relasjoner. Kanskje er du den som alltid tilpasser deg, som strekker deg langt for å møte andres forventninger, eller som unngår konflikter for enhver pris. Eller kanskje finner du det vanskelig å stole på at andre virkelig bryr seg om deg, og trekker deg unna når noen kommer for nær – av frykt for å bli såret eller avvist.
Arbeid med selvfølelse i terapirommet
I terapi utforsker vi disse relasjonsmønstrene og hvordan de henger sammen med din selvfølelse. Vi ser på hvordan tidlige relasjonserfaringer har formet dine forventninger til hvordan andre vil møte deg, og hvordan disse forventningene påvirker måten du går inn i relasjoner på i dag.
Et viktig aspekt ved dette arbeidet er å øve på å kommunisere tydeligere dine egne behov, grenser og ønsker – noe som ofte kan føles svært utfordrende når du er vant til å sette andre først. Dette handler ikke om å bli "egoistisk", men om å anerkjenne at dine behov er like viktige som andres, og at sunne relasjoner bygger på gjensidig respekt og forståelse.
Gjennom terapiprosessen kan du gradvis bygge en tryggere selvfølelse som gjør det mulig å være autentisk i møte med andre – å vise hele deg, med alle dine styrker og sårbarheter. Dette innebærer å øve på å kjenne etter og uttrykke dine egne behov, å sette sunne grenser, og å være tilstede i relasjoner uten å miste kontakt med deg selv.
En styrket selvfølelse gir deg også større kapasitet til å velge relasjoner som er gode for deg – relasjoner der du blir møtt, sett og verdsatt for den du er.
Målet er ikke å bli "perfekt" i relasjoner – ingen er det. Men gjennom terapi kan du gradvis utvikle større trygghet, fleksibilitet og autentisitet i ditt samspill med andre. Dette er en prosess som tar tid og som vil ha både fremgang og tilbakeslag. Men over tid kan du oppleve hvordan mer autentiske relasjoner kan støtte og styrke din selvfølelse, samtidig som en sterkere selvfølelse gjør det mulig for deg å inngå i sunnere og mer tilfredsstillende relasjoner – en positiv spiral av vekst og utvikling.
På vår klinikk møter vi deg med forståelse og varme der du er nå – ta gjerne kontakt for en prat om hvordan vi kan gå veien mot bedre selvfølelse sammen.
Skrevet av psykolog Anette Blix Davidsen