Fra selvkritikk til selvaksept: En vei til bedre selvfølelse
Hva er selvfølelse?
Selvfølelse handler om hvordan vi opplever og verdsetter oss selv på et dypere nivå. Mange forveksler selvfølelse med selvtillit, men der selvtillit er knyttet til hva vi kan gjøre og prestere, handler selvfølelse om vår indre opplevelse av egenverdi – uavhengig av prestasjon. Selvfølelse kan beskrives som den grunnleggende oppfattelsen vi har av oss selv som menneske – om vi opplever oss som verdt kjærlighet og respekt, bare ved å være den vi er.
Kjenner du deg igjen i noen av disse tegnene på lav selvfølelse?
Disse mønstrene oppstår ikke tilfeldig. De er ofte dypt forankret i emosjonelle erfaringer fra oppveksten som har formet hvordan du ser på deg selv og din plass i verden. Kanskje vokste du opp i et miljø der betinget kjærlighet var normen – der du måtte prestere eller oppføre deg på bestemte måter for å få anerkjennelse og omsorg. Eller kanskje opplevde du at dine følelser og behov ikke ble møtt eller validert, slik at du lærte å se på dem som uviktige eller feil.
Vi ser ofte hvordan disse tidlige relasjonelle mønstrene fortsetter å påvirke oss i voksen alder, selv når de ikke lenger tjener oss. De blir som emosjonelle "kart" vi navigerer livet etter, uten at vi er helt bevisst på hvorfor vi reagerer som vi gjør i ulike situasjoner. Disse mønstrene påvirker hvordan vi opplever oss selv, hvordan vi forholder oss til andre, og hvilke strategier vi bruker for å håndtere vanskelige følelser.
En sunn selvfølelse innebærer at du kan kjenne på alle dine følelser – også de vanskelige – og fortsatt oppleve deg selv som verdifull. Du trenger ikke være perfekt for å føle deg god nok. Med en god selvfølelse kan du anerkjenne både dine styrker og svakheter. Du har en grunnleggende tillit til at du kan håndtere livets utfordringer, og du kan sette sunne grenser i relasjoner til andre.
Selvfølelse er noe som utvikles og formes gjennom hele livet – den er ikke en statisk tilstand. Selv om tidlige erfaringer legger et grunnlag, kan nye relasjonelle erfaringer – som for eksempel terapi – bidra til å endre og styrke selvfølelsen.
Strever du med selvfølelsen? Du er ikke alene.
Problemer med selvfølelse er svært vanlig årsak til at mennesker søker terapi. Gjennom terapi kan vi sammen utforske de underliggende følelsene og erfaringene som påvirker hvordan du ser på deg selv. Vi kan arbeide med å gi rom for alle dine følelser og behov, og gradvis utvikle en mer medfølende og aksepterende holdning til deg selv.
Du kan lese mer om selvfølelse og dens betydning for mental helse, relasjoner, indre dialog, kroppsbilde og personlig utvikling på våre nettsider.
Skrevet av psykolog Anette Blix Davidsen