Kroppen og selvfølelsen

Å kjenne seg hjemme i seg selv

Noen av våre behandlere:

Anette Blix Davidsen
Psykolog / Leder kveldsklinikk

anette@oslopsykologkontor.no

Kroppen og selvfølelsen – å kjenne seg hjemme i seg selv


Tenk over dette et øyeblikk: Når kjente du sist virkelig etter hvordan kroppen din hadde det? Og hva gjorde du med det du kjente?


Vår selvfølelse er ikke bare et mentalt fenomen – den er dypt forankret i kroppen. Mange med lav selvfølelse beskriver en fremmedgjøring fra egen kropp, en følelse av å ikke høre hjemme i seg selv.

Vår evne til å være tilstede i kroppen vår og lytte til dens signaler er en sentral del av god selvfølelse. For mange blir kroppen noe fremmed eller til og med en "motstander" – noe vi forsøker å kontrollere eller overstyre. Vi undervurderer ofte hvor mye denne frakoblingen påvirker vår livskvalitet og selvopplevelse. Når vi ikke har god kontakt med kroppens signaler, mister vi viktig informasjon om våre egne grenser, behov og følelser. I terapi kan vi gradvis gjenopprette denne forbindelsen, slik at kropp og sinn kan jobbe sammen istedenfor mot hverandre.


Er du mest i tankene dine, og glemmer å kjenne etter hvordan kroppen egentlig har det? Eller har du et vanskelig forhold til kroppen din – enten hvordan den ser ut eller hva den trenger?


I terapi inkluderer vi kroppslige erfaringer som en viktig del av arbeidet. Vi utforsker hvordan følelser manifesterer seg i kroppen, og hvordan du kan lære å lytte til kroppens signaler. Dette handler ikke om å "fikse" eller "forbedre" kroppen, men om å utvikle en mer nysgjerrig, aksepterende og medfølende holdning til den.

Gjennom terapien kan du lære å legge merke til hvordan forskjellige følelser oppleves i kroppen – kanskje merker du at angst gir seg utslag som en knute i magen, eller at skam føles som en tyngde på brystet? Ved å bli mer bevisst disse kroppslige fornemmelsene, kan du begynne å gjenkjenne og navngi følelsene dine på et tidligere stadium, før de blir overveldende.


Hvordan ville det være for deg å kunne kjenne igjen følelser gjennom kroppslige signaler før de tar overhånd? Hva ville det bety for deg å kunne ta valg basert på hva kroppen din faktisk trenger?


Dette arbeidet handler også om å gjenopprette kontakten med kroppens behov og grenser. Mange med lav selvfølelse har lært å ignorere eller overstyre kroppens signaler – å ignorere tretthet for å prestere mer, å undertrykke sult eller metthetsfølelse for å kontrollere vekt, eller å overskride egne fysiske grenser for å tilfredsstille andres forventninger.

Å gjenopprette kontakten med kroppen kan være en kraftfull vei til en styrket selvfølelse. Det handler om å kunne kjenne etter hva du faktisk føler og trenger i øyeblikket – uten umiddelbart å dømme eller avvise disse signalene. Det innebærer også å lære å respektere kroppens grenser og behov, og å anerkjenne at disse er like gyldige og viktige som alle andres.


Denne prosessen kan være utfordrende, spesielt hvis du har opplevd traumatiske erfaringer eller har et langvarig komplisert forhold til kroppen din. Det krever tålmodighet, sensitivitet og en trinnvis tilnærming. I terapi sørger vi for at tempoet tilpasses deg og dine behov, og at du hele tiden føler deg trygg og ivaretatt i prosessen. Gjennom emosjonelt utforskende arbeid i terapien kan du gradvis utvikle en mer integrert opplevelse av deg selv – der tanker, følelser og kroppslige fornemmelser danner grunnlaget for en mer helhetlig opplevelse og selvfølelse.


Målet er at du skal kunne føle deg mer "hjemme" i deg selv – mer fortrolig med, og aksepterende overfor, alle aspekter av din fysiske og emosjonelle opplevelse.


Skrevet av psykolog Anette Blix Davidsen

 

Ta kontakt med oss i dag for hjelp på veien mot en sunnere selvfølelse. 

unsplash