Å bygge selvfølelse

- og gi seg selv tid og rom

Noen av våre behandlere:

Anette Blix Davidsen
Psykolog / Leder kveldsklinikk

anette@oslopsykologkontor.no

Å bygge selvfølelse - og gi seg selv tid og rom


Arbeidet med å styrke selvfølelsen er ikke et lineært prosjekt med en klar begynnelse og slutt. Det er en kontinuerlig prosess – en reise med både fremgang og tilbakefall. I vår prestasjonsorienterte kultur kan det være fristende å tilnærme seg selvfølelse som nok et selvforbedringsprosjekt, med klare mål og tidsfrister. Men forsøk på å "fikse" selvfølelsen på denne måten kan paradoksalt nok forsterke de samme mønstre av selvkritikk og utilstrekkelighet som allerede svekker den.


I terapi vektlegger vi betydningen av å møte denne reisen med tålmodighet og nysgjerrighet. Endring skjer ikke gjennom tvang eller strenge selvforbedringsplaner, men gjennom gradvis å utvikle en ny, mer medfølende relasjon til deg selv. Dette handler ikke om å legge til enda noe du "må" gjøre eller oppnå, men om å kultivere en ny måte å være med deg selv på – en måte preget av aksept heller enn krav.


Vi ser på arbeidet med selvfølelse som en spiral – ikke en rett linje. Det betyr at du kan oppleve å komme tilbake til lignende temaer og utfordringer gang på gang, men hver gang med en litt dypere forståelse og et litt større rom for selvmedfølelse. Det betyr også at "tilbakefall" – perioder der selvkritikken igjen tar overhånd eller der gamle mønstre aktiveres – ikke er tegn på at du har mislykkes, men en naturlig del av prosessen med å integrere nye måter å være med deg selv på.


Et viktig aspekt ved arbeidet med selvfølelse er å finne måter å integrere nye, mer støttende måter å være med seg selv på i hverdagen. Mens terapitimen gir et dedikert rom for å utforske og forstå dine mønster, er det i hverdagslivet at den virkelige endringen skjer – gjennom utallige små øyeblikk der du kan velge å møte deg selv med mer medfølelse og aksept.


En nøkkel til endring er å utvikle "emosjonell bevissthet" – evnen til å legge merke til og anerkjenne følelsene dine mens de oppstår, før de blir overveldende eller før de gamle, automatiske reaksjonsmønstrene tar over. Dette krever øvelse og tålmodighet. Det kan være nyttig å sette av korte stunder i løpet av dagen til å sjekke inn med deg selv: Hva føler jeg akkurat nå? Hvor i kroppen kjenner jeg det? Hva trenger jeg i dette øyeblikket?

Det er også viktig å senke forventningene til deg selv og akseptere at endring tar tid. Målet er ikke perfeksjon – det er fremgang. På dager der du faller tilbake i gamle mønster av selvkritikk eller selvavvisning, kan du øve på å møte også denne erfaringen med medfølelse: "Dette er vanskelig. Det er naturlig at jeg strever. Hvordan kan jeg være snill med meg selv akkurat nå?"


I terapi jobber vi også med å identifisere og utfordre de negative tankemønstrene som undergraver din selvfølelse i hverdagen. Dette kan være tanker som "jeg burde være bedre enn dette", "de andre er mye flinkere enn meg", eller "jeg kommer aldri til å få til dette". Ved å gjenkjenne dette kan du begynne å skape litt avstand til dem og respondere på dem med større nysgjerrighet og medfølelse.


Det er viktig å huske at endring i selvfølelse ikke primært handler om å føle seg bra hele tiden, men om å utvikle et mer balansert og aksepterende forhold til alle dine erfaringer – både de behagelige og de ubehagelige. Det handler om å kunne romme vanskelige følelser uten å kritisere deg selv for å ha dem, og å kunne anerkjenne dine styrker uten å føle behov for å skryte eller fremheve deg selv.


Ta kontakt med oss om du ønsker å starte en prosess med arbeid mot bedre selvfølelse. Sammen kan vi utforske de mønstrene som begrenser deg, og gradvis bygge et mer medfølende og aksepterende forhold til deg selv.

Dette er en prosess som krever både mot og tålmodighet, men som kan føre til dyptgripende endringer i hvordan du opplever deg selv og ditt liv.


Skrevet av psykolog Anette Blix Davidsen

Ta kontakt med oss i dag for hjelp på veien mot en sunnere selvfølelse. 

unsplash