Ferieguide

Innlands og utenlands ferieguide 

Innlands og utenlands ferieguide 

Det nærmer seg sommer og feriepengene er på vei inn for landing på kontoen. Endelig skal ferien vi har lengtet etter bli realisert! Forventningene har bygd seg opp over tid, godt og vel ett år, kanskje mer? Men hva skjer når våre forventninger ikke blir møtt? Når solen ikke skinner som planlagt og kroppene våre ikke er nøttebrune og definerte, og barna ikke oppfører seg som engler i glansbildet vi forestilte oss? 


Det ideelle og reelle selvet

Vi kan oppleve å bli skuffet, fortvilte eller lei oss. En psykologisk teori forklarer dette med at vi opplever en avstand mellom det reelle og det ideelle selvet. 

1. Det reelle selvet handler om hvordan vi oppfatter oss selv. Det påvirker hvordan vi tenker, føler og handler. 

2. Det ideelle selvet er forestillingen om hvem vi ønsker å være. Mål og ambisjoner ligger i det ideelle selvet og disse målene kan endre seg etter hvor vi er i livet. 


Vi alle ønsker å være mest mulig som vårt ideelle selv. Oppnår vi det får vi en god følelse, en følelse av egenverd. Men når det i ferien blir en avstand mellom forventninger og virkelighet, øker avstanden fra det reelle til det ideelle selvet. Det kan skape skuffelse og sinne. Det setter oss i forsvar og vi retter skuffelsen utover, gjerne ved å legge skylden på andre. Da slipper vi å kjenne på at egne forventninger ikke ble møtt. Det var jo tross alt noen andre som saboterte for oss.


Følelsesmessig resonnering

Den negative følelsen i oss får ringvirkninger. Vi får kanskje heller ikke postet like mange glansbilder på sosiale medier som vi kunne ønske, og får dermed ikke en opplevelse av bekreftelse i form av likes og komplimenter. Vi blir skuffet og vårt dårlige humør gjør at restauranten blir bråkete, maten rar og reisefølget irriterende. Dette kan være et resultat av en tankefeil kalt følelsesmessig resonnering. Vi begrunner en opplevelse med en følelse, «slik er det, fordi sånn føles det». Det vil si ferien er dårlig fordi jeg har en negativ følelse. Og har man en negativ følelse kan det være både lettvint og greit å legge årsaken over på noen andre. 


Så hva kan vi gjøre? 

Å forsøke å endre på andre mennesker er nytteløst, bare tenk hvor vanskelig det er å endre noe ved oss selv. Så hva kan du selv gjøre og tenke? Første steg er å ta ansvar for situasjonen selv. Her er noen råd.

  • Vær selvhevdende

Å være selvhevdende er å ta ansvar for at andre forstår deg rett. Dette er viktig for å få til et positivt samspill med andre.  Hvis du er skuffet, men utad virker irritert, får du ikke det du faktisk trenger av menneskene rundt deg. Det er ingen selvfølge at andre vet hvordan du har det. Øv deg på å kort forklare for andre hvordan du har det og hvorfor det er sånn. På denne måten kan ditt reisefølge forstå deg bedre, og får muligheten til og hjelpe hvis det er et ønske.

  • Løsningsorientert mestring

Dette handler om å finne årsaken til utfordringene dine og løse problemet. Det krever ofte ressurser siden konflikter kan utløses og en direkte konfrontasjon er krevende. For å slippe en ressurskrevende konflikt er det lurt å gi utrykk for dine forventninger til ferien på forhånd slik at en felles forståelse for hva ferien skal inneholde er på plass. Forsøk og vær åpen for justeringer. Lag rom for at både du og ditt reisefølge kan få utføre ønskede aktiviteter, selv om det kan bety at du blir nødt til å utfordre deg selv eller vente på tur. 

  • Følelsesmessig mestring

Er du i dårlig humør, kan du selv endre på følelsen du går med. Gjør en aktivitet du vet gir en positiv konsekvens og en god følelse. Sett på en sang du kommer i godt humør av, gå en tur som gir overskudd, eller ring en venn du vet gir støtte. 


Unngå planleggingsfella

Å være på ferie, tett på venner eller familie over lengre tid, er krevende. Vi må være romslige med hverandre, for noen gnisninger vil oppstå. Mitt råd er å unngå det sosialpsykologien kaller for planleggingsfella. Vi har alle en tendens til å overdrive hvor mye vi tror vi får gjort og hvor mye tid vi har tilgjengelig. Juster heller forventingene ned og planlegg mindre. Da får du bedre tid til å nyte det du gjør, du blir mindre stresset og du får tid til spontane påfunn. 


Og hvis ferien ikke går som du ønsker kan du trøste deg med at hjernen vår farger fortiden rosenrød. Etter en stund vil vi hente fram minner fra ferien hvor negative opplevelser huskes dårligere og gode minner huskes som mer behagelige enn de faktisk var. Heldigvis:)


Skrevet av psykolog Sverre Lind 


Hvis du vil ha flere tips til hvordan håndtere vansker på ferie: